2000e Alarmschijf


In navolging van radiostations uit Engeland en Amerika startte zeezender Radio Veronica in de week van 1 november 1969 met een promo-disc, die ze de Alarmschijf noemden.
De DJ's van Veronica kozen in de jaren ervoor vaak een eigen tip voor de top, die ook allemaal in Veronica's Tipparade te vinden waren.
Met de introductie van de Alarmschijf kwam wekelijks de nadruk te liggen op één specifieke plaat, die dan ook op nummer 1 in de Tipparade te vinden was.

Toen Radio Veronica op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moest staken, was de Alarmschijf tot de terugkeer in het publieke bestel in 1976 tijdelijk zenderloos.
In oktober 1992 werd de Alarmschijf tijdelijk dé schijf van 3FM. Het was de bedoeling dat dit zo bleef, maar mede doordat 3FM de Mega Top 50 met bijbehorende Megahit ging uitzenden, was dit vanaf februari 1993 alweer afgelopen.
Enkele maanden later werd de schijf geadopteerd door Radio 538, waar het nog wekelijks de belangrijkste plaat op het station is.


De Alarmschijf was gelinkt aan een notering in de Tipparade, waardoor er steeds een nieuwe schijf gekozen werd bij het samenstellen van een nieuwe tiplijst.
Dit had tot gevolg dat in 1970, 1974 en in de jaren 1978 t/m 1999 rond de jaarwisseling geen nieuwe Alarmschijf werd gekozen, omdat er ook geen nieuwe hitlijsten werden samengesteld.
Daarnaast was Up around the bend van Creedence Clearwater Revival in mei 1970 twee weken achter elkaar de Alarmschijf en werd er vanwege een protestactie tegen het mogelijk verdwijnen van de zeezenders geen Alarmschijf gekozen voor de week van 30 juni 1973.

In de jaren 2000 t/m 2002 werd er juist wél een nieuwe Alarmschijf gekozen rondom de jaarwisseling, terwijl er geen nieuwe hitlijsten werden samengesteld.
Eind 2006 was het juist andersom: Wél nieuwe hitlijsten, maar geen Alarmschijf, omdat Radio 538 de laatste week van het jaar de Top 538 uitzond.


Toen in juli 1999 de samenstelling van de Top 40 op de schop ging, veranderde ook het Alarmschijf-beleid.
De schijf hoefde niet meer per se op nummer 1 in de Tipparade te staan en dat hebben we geweten, want sindsdien stond de Alarmschijf regelmatig al in de Top 40 genoteerd of op een andere positie in de Tipparade.
In de 2e helft van 2002 gebeurde het maar liefst 22 weken op rij dat de Alarmschijf reeds in de bijbehorende Top 40 genoteerd stond.
Waar de Alarmschijf in het verleden vaak 1 of 2 (met uitzondering naar 3) weken in de Tipparade genoteerd stond, ontstonden er extremen van Alarmschijven die al 4 weken in de Top 40 stonden tot een plaat die in de 7e week Tipparade nog Alarmschijf werd (Window in the skies van U2).
Sinds 2005 zijn de meeste Alarmschijven weer de nummer 1 in de Tipparade.


Het krijgen van het predikaat Alarmschijf is meestal een garantie voor succes.
Gemiddeld komt een Alarmschijf tot #9 in de Top 40, waarbij inmiddels maar liefst 226 Alarmschijven een nummer 1-hit zijn geworden.
Daarnaast zijn er tóch nog 5 Alarmschijven nooit een hit geworden. Deze zijn te vinden in het overzicht van minst succesvolle Alarmschijven.
De meest opvallende in dit rijtje is een plaat met een toepasselijke titel: Missing van Evanescence. Deze plaat uit 2004 was destijds alleen als download verkrijgbaar, terwijl downloads nog niet meetelden bij de samenstelling van de Top 40. Vanwege het ontbreken van een fysieke release mocht de plaat derhalve ook niet op airplaybasis de Top 40 halen en heeft het zelfs geen Tipparade-notering weten te bemachtigen.


De keuze van een Alarmschijf is soms een voor de hand liggende plaat waar je al van weet dat het een klapper wordt. Denk hierbij aan Candle in the wind '97 van Elton John en Als je iets kan doen van Artiesten voor Azië.
De nominatie kan soms echter ook juist het steuntje in de rug zijn dat een plaat of artiest nodig heeft.
In 1976 en 1978 drukte voormalig Top 40-directeur Sieb Kroeske bijvoorbeeld Mon amour van BZN en Met de vlam in de pijp van Henk Wijngaard door als Alarmschijf. Diverse 'kenners' verklaarden hem voor gek, maar hij kreeg zijn gelijk.
De single van BZN was de eerste in een voor hun nieuwe stijl en was met een #1-positie het begin van het échte succes en de single van Henk Wijngaard vormde het begin van een succesvolle carrière.


Last but not least enkele opmerkingen over de manier van tellen van de Alarmschijven:

Wanneer een plaat meerdere keren Alarmschijf is geweest, telt dit slechts voor 1 keer.
Up around the bend van Creedence Clearwater Revival was het 2 weken op rij ; Happy X-mas van John Lennon c.s. was het zowel in 1972 als 1980, wat ook slechts 1 keer telt.

Wanneer er meerdere versie van 1 plaat tegelijkertijd Alarmschijf waren, ligt het eraan of de platen los van elkaar op bij elkaar opgeteld in de Top 40 stonden.
De 3 versies van Popcorn (1972), Ding a dong en Dinge dong van Teach In en Ein bisschen Frieden en Een beetje vrede van Nicole stonden op 1 positie en tellen derhalve ook maar 1 keer mee.
Bamboléo van Gipsy Kings en van Los Reyes kregen aparte noteringen en tellen derhalve als 2 Alarmschijven.

Bovenstaande regels leiden tot de 1000e en 1100e Alarmschijf zoals die destijds als zodanig wereldkundig werden gemaakt en zijn derhalve historisch verantwoord.